Printaj ovu stranu
Subota, 23 Juni 2018 19:40

U Srebrenici obilježena sedma godišnjica rada sindikalne škole

ocijeni
(1 glas)

obiljezeno 7god rada sind skoleDanas je u sindikalnoj školi Samostalnog sindikata PPDIVUT-a BiH u Potočarima kod Srebrenice, na prigodan način, obilježena sedma godina rada sindikalne škole, uz dodjelu diploma i certifikata polaznicima i aktivistima.

Ovoj svečanosti preko stotinu učesnika, domaćih i stranih gostiju, dali su svojevrstan doprinos kroz podršku daljem jačanju obrazovanja radnika za sindikalnu akciju. Takva opredjeljenja na poseban način izrazili su predsjednik PPDIVUT-a Mehmed Avdagić, sekretar Maja Radić ispred Sekcije mladih, Ankica Đurić ispred Sekcije žena, te Sevleta Kabil-regionalni sindikalni povjerenik.

Ova opredjeljenja posebno su podržali predstavnici Saveza sindikata Makedonije na čelu sa Lazom Georgijevski, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH Mahir Semić, predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće BiH Ramiz Omanović, predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama, predstavnici Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

S pravom je ukazano da globalne promjene utiču na sve, pa i na građane i radnike malih država poput BiH, a da u borbi za opstanak u takvom ambijentu i vremenu, nažalost, najtežu poziciju ima sindikat. Svjesni da Sindikat djeluje u prostoru sa izraženim sukobom rada i kapitala, gdje domaći vlastodržci, uz propagandu straha, iskazuju moć nad građanima i radnicima uvođenjem potpune nesigurnosti, učesnici ovog sindikalnog skupa posebno su ukazali na sve izraženiji problem odlazaka građana iz zemlje u kojoj ne vide vlastitu perspektivu.

Takvi, ali i drugi problemi, jasno ukazuju da je neophodno radikalizovati sindikalnu borbu koja nije moguća bez obrazovanja i sindikalnog znanja.

pogledano 1680 puta